حتی امام المسلمین هم باید نقد بشود! / نقد طلبگی بر موضِع گیری اخیر رئیس جمهور

30
1234
۳
(۲)

حتی امام المسلمین هم باید نقد بشود

در این مطلب، یک نقد طلبگی و علمی بر استدلال جناب آقای روحانی پیرامون جواز نقد حتی در مورد امام معصوم را خدمت شما تقدیم میکنیم.

جناب آقای روحانی در نمایشگاه مطبوعات امسال(۹۴) به بیان سخنانی مبادرت ورزیدند که انتقاد بسیاری از نخبگان و بزرگان را در پی داشت. ایشان در بخشی از سخنان خود، مطالبی در مورد لزوم نقد همه افراد و ارگان ها و حتی امام المسلمین مطرح کردند که به این قرار بود:

«همه ما باید نقادی کنیم نقد به نفع ماست دولت باید نقد شود، قوه قضائیه باید نقد شود، مجلس باید نقد شود اسلام که بالاتر می‌گوید «النصیحه‌لائمه‌ المسلمین»؛ امام مسلمین هم باید نقد شود، منتها نقد و انتقاد، نه اتهام، تخریب، تهمت و دروغ. انتقاد کنیم از روی دلسوزی و بگوییم این کار خوب بود و اینجا اشکال داشت و اگر این‌طور می‌شد بهتر بود. بیاموزانیم و بیاموزیم خودمان کاری کنیم که آینده بهتری در انتظارمان باشد.»

موضِع گیری امام جمعه محترم شهر کرج درباره کلام فوق

در همین راستا، جناب آقای مجید زمانی (طلبه حوزه علمیه قم) نقدی طلبگی را در مورد این اظهارات تهیه کرده اند که در این مطلب خدمت شما دوستان تقدیم میگردد.

(حتی امام المسلمین هم باید نقد شود…).

-آقای رییس جمهور در بازدید از نمایشگاه مطبوعات امسال عبارتی را بیان نمودند که از جهات متعددی قابل تأمل است:

 «همه ما باید نقادی کنیم نقد به نفع ماست دولت باید نقد شود، قوه قضائیه باید نقد شود، مجلس باید نقد شود اسلام که بالاتر می‌گوید «النصیحه‌لائمه‌ المسلمین»؛ امام مسلمین هم باید نقد شود، منتها نقد و انتقاد، نه اتهام، تخریب، تهمت و دروغ. انتقاد کنیم از روی دلسوزی و بگوییم این کار خوب بود و اینجا اشکال داشت و اگر این‌طور می‌شد بهتر بود. بیاموزانیم و بیاموزیم خودمان کاری کنیم که آینده بهتری در انتظارمان باشد.»

مراجعه به منبع خبر

توضیح اینکه ما فعلا در مقام بیان این مطلب نیستیم که در طول دو سال پیش بیشترین توهین ها و برچسب ها با عناوینی هم چون:

بی شناسنامه، بزدل، ترسو، افراطی، امل، بیسواد، تازه به دوران رسیده ها ،داس به دستان، چماق داران، گداپرورها و… نثار منتقدان شد.

بررسی دقیق تک تک این واژه ها و جستجوی اینکه هر یک از این دعاوی زیر مجموعه کدام یک از عناوین کلی سیزده گانه مغالطات(از هفت نوع مغالطات معنوی و شش نوع مغالطات لفظی) قرار می گیرد مجال و مقاله مخصوص به خود را می طلبد.

-محل نزاع ما فعلا در برداشت آقای روحانی از روایت مشهور نبوی،(النصیحة لأئمة المسلمین) و استنتاج جواز نقد امام المسلمین از روایت مذکور است.

-برای روشن شدن مقصود روایت شریفه از واژه النصیحة لازم است نظر متخصصین و صاحب نظران و اسلام شناسان را پیرامون روایت مذکور را بیاوریم تا بطلان استنتاج مد نظر آقای روحانی مشخص شود.

-اصل روایت مد نظر رییس جمهور،روایت منقول از نبی اکرم(ص) می باشد،

آن جا که حضرت فرمودند:

(ألا إن الدینَ النصیحةُ للهِ و لکتابِهِ،و لأئمةِ المسلمینَ و لعامَّتِهم):

بدانید همانا دین نصیحتی است برای خدا و نصیحتی برای کتاب خدا و نصیحتی برای پیشوایان مسلمانان و نصیحتی برای عامه مردم.

این مطلب هم خواندنیه:  دانلود مقاله تبیینی جدید برای دفاع از نظریه منطقة الفراغ شهید سید محمّد باقر صدر رحمه الله

-صاحب تهذیب اللغة در مقدمه کتاب خود قسمی دیگر از نصیحت را هم بیان می کند و می گوید:

(و منها النصیحة الواجبة علی اهل العلم فی افادتهم ما لعلهم یحتاجون إلیه):

وی نصیحت مربوط به اهل علم را ذکر می کند و می گوید نصیحت اهل علم رساندن هر آن چیزی(هر مطلبی) است که ممکن است اهل علم به آن امور نیازمند گردند.

*تهذیب اللغة،ج ۱،ص۵۰*

-در کتاب شمس العلوم ج۱۰صفحه۶۶۱۹ آمده است:

النصیحة:الإسم من النصح:نصیحت ، اسم از مصدر نصح است.

-تاج العروس نیز همان مطلب کتاب شمس العلوم را اشاره می کند:

و الإسم النصیحة:اسم از مصدر نصح،النصیحة است.

-صاحب النهایة فی غریب الحدیث و الأثر در مقام تبیین این کلمه(النصیحة) می گوید:

 النصیحة: کلمة یعبر بها عن جملة،هی ارادة الخیر للمنصوح له،

ولیس یمکن أن یعبر هذا المعنی بکلمة واحدة تجمع معناه غیرها.

(النهایة فی غریب الحدیث و الأثر :۵ : ۶۳)

-همان گونه که از بیان صاحب النهایة مشخص است وی نصیحت را جمله ای می داند که به آن کلمه اطلاق می شود،(همان گونه که ابن مالک در الفیه خود می گوید:”و کلمة بها کلام قد یؤم”) و معنای این جمله را اراده خیر برای نصیحت شونده می داند،یعنی در نصیحت کننده خیرخواهی را شرط می داند و به عبارت أخرى شرط نصیحت را اراده خیر می داند.و در ادامه اشاره می کند که غیر از این کلمه(که در حقیقت جمله است و مجازا به آن کلمه اطلاق می شود)،کلمه واحده دیگری را نداریم که معنای جمله مقصوده ما را برساند(یعنی فقط این کلمه معنای مقصوده ما را به درستی ادا می نماید).

 -و در ادامه همان کتاب آمده است :  

و اصل النصح فی اللغة : الخلوص، یقال: نصحته و نصحت له.

و معنی نصیحة لله : صحة الاعتقاد فی وحدانیته،و اخلاص النیة فی عبادته.

و النصیحة لکتاب الله : هو التصدیق به و العمل بما فیه.

و نصیحة رسوله:التصدیق بنبوته و رسالته والانقیاد لما أمر به و نهی عنه.

و نصیحة الأئمة : أن یطیعهم فی الحق، ولا یری الخروج علیهم إذا جاروا.

 و نصیحته عامة المسلمین : ارشادهم علی مصالحهم.

* (همان :۵: ۶۳).*

-همان گونه که از عبارت کتاب النهایة فی غریب الحدیث و الأثر روشن است،اصل نصح در لغت به معنای خالص شدن است و در ادامه اشاره می کند که النصیحة از کلماتی است که دارای معانی متعددی است،لفظ واحد است و معنا متعدد.

به اصطلاح اصولیون:

إن اتحد اللفظ و تعدد المعنی،فإن وضع اللفظ لکل من المعانی المتعددة بوضع مستقل فهو الإشتراک.

المحرز فی شرح الموجز فی اصول الفقه،ج ۱،ص۶۵

که اصولیین چنین لفظی را مشترک لفظی می نامند و مغالطه آقای روحانی هم در همین جاست که طبق تعبیر منطقیون آن را مغالطه اشتراک لفظ می نامند.

آقای علی اصغر خندان در کتاب مغالطات مغالطه اشتراک لفظ را اینگونه تعریف می کنند:استعمال یک لفظ در یک متن با معانی گوناگون،بدون توجه به تعدد معانی آن،به طوری که این امر موجب یک استنتاج خطا شود. مغالطات صفحه ۴۶.

-سپس در مقام تبیین معانی این مشترک لفظی بر می آید و می گوید:

معنای نصیحت برای خدا صحت اعتقاد در وحدانیت خدا و اخلاص نیت در عبادت اوست و معنای نصیحت برای کتاب خدا اعتقاد به درستی کتاب خدا و عمل کردن است به آن چه در کتاب خدا آمده است و معنای نصیحت برای پیشوایان این است که در مسیر حق از آنها اطاعت نماییم و اگر جور نمودند بر آنها خارج نشویم.

این مطلب هم خواندنیه:  نهضت حسینی علیه السلام، انقلاب خمینی قدس سره

البته ذکر این نکته ضروری است که تفسیر کتاب النهایة فی غریب الحدیث و الأثر از النصحیة لأئمة المسلمین مطابق با نظر اهل سنت است آنجا که می گوید “و لا یری الخروج علیهم اذا جاروا” و اجازه خروج بر ائمه جور را نمی دهد و مسلم است که مطابق اعتقاد فرقه حقه تشیع اولا مراد از ائمه مسلمین در روایت مذکور با توجه به روایات دیگری که این روایت را تفسیر نموده اند،امامان معصوم علیه السلام بالأصالة و ولی فقیه بالتبع الأئمة علیهم السلام می باشد

جهت توضیح بیشتر مقاله چگونه مفاهیم دینی وارونه تفسیر می شود را که در مجله حوزه منتشر شده است را از اینجا مطالعه بفرمایید

و ثانیا مطابق اعتقاد شیعیان امام مسلمین هرگز از مسیر حق خارج نمی شود و هرگز جور نمی کند.

در جای خودش اثبات شده که امام معصوم علیه السلام به خاطر ملکه عصمت و ولی فقیه به خاطر ملکه عدالت هرگز از مسیر حق خارج نمی شوند،برای دنبال کردن این مساله به دو کتاب المحاضرات فی الإلهیات آیة الله سبحانی و کتاب ولایت فقیه،ولایت فقاهت و عدالت علامه جوادی آملی مراجعه نمایید.

-صاحب لسان العرب هم به تفسیر کتاب النهایة فی غریب الحدیث و الأثر اشکال وارد می نماید و می گوید:

((و فی شرح هذا الحدیث نظر و ذلک فی قوله نصیحة الائمة أن یطیعهم فی الحق و لا یری الخروج علیهم إذا جاروا ، فأی فائدة فی تقیید لفظه بقوله یطیعهم فی الحق مع اطلاق قوله و لا یری الخروج علیهم إذا جاروا ؟ و إذا منعه الخروج إذا جاروا لزم أن یطیعهم فی غیر الحق)).

* (لسان :۲ : ۶۱۶)*

وی بیان می نماید که در شرح این حدیث اشکالی وارد است و اگر در تفسیر نصیحة الأئمة بگوییم اگر جور نمودند بر آنها خروج نکنید پس طبق تفسیر چه فایده ای وجود دارد در تقیید گفتار خودت به اطاعت کردن در *مسیر حق*؟!

یعنی طبق این تفسیر تناقض پیش می آید و عدم خروج بر ائمه جور مساوی است با اطاعت کردن از آن ها در مسیر غیر حق و این با اطاعت کردن از آن ها در مسیر حق که در اول کلامت در تفسیر نصیحة الأئمة بیان نمودی تناقض دارد.

-صاحب الطراز الاول هم تفسیری شبیه تفسیر لسان العرب بیان می کند و در تفسیر این روایت نبوی گفته است:

(( أن الدین النصیحة لله و لکتابه و لرسوله و لأئمة المسلمین و عامتهم أی قوام دین الاسلام و عماده النصیحة لله بالایمان به و توحیده و اخلاص النیه فی عبادته ،و لکتابه بتصدیقه و العمل بما فیه، و لرسوله بالإیمان بما جاء به، ولأئمة المسلمین بطاعتهم، و لعامتهم بارشادهم لمصالحهم و عدم غشهم)).

 *(الطراز الاول: ۵: ۷۱)*

وی هم چون تفسیر لسان العرب نصیحة ائمه مسلمین را در اطاعت از آنها می داند و هم چون صاحب النهایة فی غریب الحدیث و الأثر اعتقادی به عدم خروج بر آنها ندارد و قوام دین اسلام را هم در هر یک از این اقسام نصیحت ها می داند.

این مطلب هم خواندنیه:  هدف ازطرح اسلام رحمانی حذف روحیه مقاومت و ترویج تساهل و تسامح است / مصاحبه حجت الاسلام و المسلمین ملکی با خبرگذاری مهر در نقد اسلام رحمانی

– در تفسیر النصیحة لعامة المسلمین(نصیحت مردم)،صاحب الطراز هم چون دیگران تفسیر آن را راهنمایی به سوی مصلحت و خیر آنها می داند بدون اینکه در آن راهنمایی غل و غشی به کار رفته باشد.

-در پایان جهت تبیین صحیح این روایت کلام نورانی مرحوم طریحی صاحب کتاب جلیل القدر مجمع البحرین که مطابق با اعتقاد شیعه است را هم می آوریم:

((و عد منها النصیحه لائمة المسلمین ، قیل هی شدة المحبة لهم و عدم الشک فیهم و شدة متابعهم فی قبول قولهم و فعلهم و بذل جهدهم و مجهودهم فی ذلک . و النصیحة لفظ  حامل لمعان شتی : فالنصیحة لله الاعتقاد فی وحدانیه و اخلاص النیة فی عبادته و نصرة الحق فیه ، و النصیحة لکتاب الله هو التصدیق به و العمل بما فیه و الذب عنه دون تأویل الجاهلین و تحریف الغالین و انتحال المبطلین و النصیحة لرسول الله التصدیق بنبوته و رسالة و الانقیاد لما أمر به و نهی عنه و النصیحة لا تکون قبیحة و لکن ربما یستقبحها  السامع لصعوبتها و کم سقت فی آثارکم من نصیحة . و قد یستفید الظنة المستنصح : ای المبالغ فی النصیحة)).

*(مجمع البحرین :۲: ۴۱۸)*

-مرحوم طریحی نصیحة برای ائمه مسلمین را شدت محبت و شدت پیروی از آنها در قبول قول و فعل آنها می داند و معتقد است تمام تلاش خود را با تمام وجود باید برای ائمه مسلمین به کار بندیم.

ایشان نصیحة براى خدا را اعتقاد به وحدانیت و اخلاص در نیت و یارى کردن خداوند متعال می دانند.

نصیحة برای کتاب خدا را درست دانستن و عمل کردن به کتاب خدا و مجذوب این کتاب آسمانی شدن  به دور از غلو غالیان و ابطال دانستن مبطلان می داند.

نصیحة رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) را هم درست دانستن نبوت و رسالت نبی اکرم(ص) و اطاعت پذیری از اوامر و نواهی الهی رسول اکرم(ص) می داند.

“مخاطبان مقاله، تفسیر جناب طریحی – قدس سره – از این روایت ارزشمند که نصیحة ائمه مسلمین را شدت اطاعت و شدت محبت می دانند را با تفسیر دکتر حسن روحانی که نصیحة ائمة مسلمین را مساوق انتقاد از امام المسلمین می دانند مقایسه نمایید”.

** ذکر این نکته ضروری است که بر فرض که لفظ النصیحة مشترک لفظی نباشد و تنها معنای موعظه خالصانه داشته باشد،باز هم بر هم بر اهل دانش و تحقیق و تدبر مخفی نیست که بین موعظه و انتقاد از منظر لغوی تفاوت وجود دارد،که بررسی آن مجال دیگری را می طلبد.علاقمندان به کتب معتبر علم لغت و کتب فروق اللغة رجوع نمایند**.

نکته پایانی اینکه همگان بدانند امت حزب الله همیشه بیدارند و حریم ولایت خط قرمز آنهاست و هرگز نخواهند گذاشت خدای نکرده به مقام منیع ولایت ذره ای جسارت شود و از بذل جان و مال و اهل و خاندان در مسیر ولایت باکی ندارند.

این مطلب رو پسندیدید؟

برای امتیازدهی روی یک ستاره کلیک فرمایید

میانگین امتیاز ۳ / ۵. تعداد رای: ۲

هنوز این مطلب امتیادهی نشده. شما می تونید اولین نفر باشید!

اشتراک در
اطلاع از
guest
30 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دلسوز رهبر
دلسوز رهبر
۱۳۹۴-۰۸-۲۸ ۲:۵۴ بعد از ظهر

متاسفانه از همان دو خط نامربوط اول متن (بزدل، ترسو…) و دو خطر آخر متن (امت حزب الله) روشن میشود که اصلا قرار نیست یک نقد “علمی” را ببینیم. متاسفانه با دیدن برخی از فضاهای مذهبی انسان تاسف میخورد که چرا کمترین آشنایی با مبانی اسلامی در موضع افرادی که ادعای مسلمانی دارند نیست. قبل از توضیح خودم از شما میخواهم لااقل نزد مراجع بروید و ببینید کدام یک از مراجع نقد رهبری را مثل شما آن هم با این توجیحات عجیب و غریب، ممنوع میدانند؟ و چقدر برداشت شما طبق آموزه های اسلام است؟ اشکالات اساسی بسیاری به مطلب… بیشتر بخوانید

سرباز ولایت
سرباز ولایت
۱۳۹۴-۰۸-۲۸ ۹:۵۵ بعد از ظهر
آقای دلسوز رهبر به نظر می رسد متن بالا را به درستی مطالعه ننموده اید،متن بالا در مقام بررسی جواز نقد یا عدم نقد نیست،در مقام ابطال استنباط رییس جمهور از روایت مذکور است،مقاله چگونه مفاهیم دینی وارونه تفسیر می شود را که در مقاله فوق لینکش قرار داده شده است را بخوانید.
سرباز بصیر
سرباز بصیر
۱۳۹۴-۰۸-۲۹ ۰:۳۷ قبل از ظهر

سلام علیکم جناب دلسوز رهبر متن را درست نخوانده ایدو مغالطه نموده اید،اشاره می کنید به نظر صاحب نهایة الأثر و الحدیث که نصیحت را جمله ای می داند به معنای موعظه خالصانه ولی ادامه متن صاحب نهایه را نخوانده اید که به تفاوت معنایی النصیحة در موارد مختلف اشاره نموده است و نکته دیگر اینکه مقاله در بیان جواز یا عدم جواز نقد امام المسلمین نیست که بررسی آن مجالی دیگر را می طلبد(لینک مجله حوزه که در مقاله به آن اشاره شده است جواز یا عدم جواز نقد را تا حدودی پاسخ داده است) بلکه مقاله درصدد ابطال… بیشتر بخوانید

حسین.م
حسین.م
۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۹:۳۰ بعد از ظهر

قابل توجه دلسوز رهبر علامه مصباح یزدی(حفظه الله): آن‌چه در طول این سال‌ها فهمیده‌ایم این است که رهبری با وجود اشتغالات زیادی که داشته‌اند، کوچک‌ترین انحراف و لغزشی نداشته‌اند و مشکلاتی را با سرانگشت تدبیر حل کرده‌اند که جز با تأیید الهی میسر نبود.  ما قصد غلو نداریم و نمی‌گوییم رهبری معصوم است، ولی خدا بندگان مخلصش را به نوری مجهز می‌کند که بسیاری از مسائل را بهتر می‌بینند و این وعده الهی است که بندگان خالص خود را تأیید می‌کند.  شناخت دین و تقوا و اهتمام به درک مسائل اجتماعی وظیفه امروز ماست و هرکجا ابهامی برای ما پیش… بیشتر بخوانید

یاسی
یاسی
۱۳۹۴-۰۹-۰۳ ۳:۰۶ قبل از ظهر

سلام.جواب سلام واجبه ها ! خدا رو شکر دوستان جواب “دلسوز رهبر” رو دادن و دیگه نیازی به افاضه بنده نیست. البته نمی دونم جناب “دلسوز رهبر”  خواستن از کدوم باب صحبت کنن.از باب علمی صحبت کنن یا از باب تعصب روی اعمال رییس جمهور محبوب!!!!ان شاالله دومیش نباشه.اگه از باب اول بوده که تحسینشون میکنم چون (با اینکه نتونستن جواب مطلب جناب آقای مجید زمانی رو بدن ولی) صرف نقد کردنشون رو میتونم بپذیرم. ولی اگه از باب دوم بوده(تعصب به رییس جمهور محبوب) نمیشه پذیرفت.چرا؟؟چون  که ایشون دم از نقد امام الامسلمین میزنن و از طرف دیگه هر کسی… بیشتر بخوانید

پاسخ:
پاسخ:
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۷:۲۰ قبل از ظهر
سلام علیکم

با تشکر از نظر به جایی که فرمودین، قابل تأمل است.
نظر حضرت آقا
نظر حضرت آقا
۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۰:۳۱ قبل از ظهر
ظاهرا رهبری تبیینشان از این حدیث با نگارنده فرق دارد و به رییس جمهور نزدیکتر است:

نصیحت هم لازم است؛ النَّصیحَةُ ِلأَئِمَّة المُؤمِنین، یعنی سخن خیرخواهانه، که حالا گاهی این سخن خیرخواهانه ممکن است درشت و تند و تیز هم باشد، که طبیعت کار این است که اگر مسئولانی که مخاطب این سخن تندوتیز قرار میگیرند، درست فکر کنند، گمان میکنم خرسند باشند؛ حتّی آن سخن تندوتیز هم به نفع آنها است. 
دیدار خبرگان٩٢
و همینطور مشابه این در دیدار دانشگاه امیرکبیر

فعال فرهنگی
فعال فرهنگی
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۲:۰۵ بعد از ظهر

متن سخنان حضرت آقا را در دیدار با اعضای خبرگان به طور کامل بخوانید،ایشان در باب توصیه به دولت و لزوم پذیرفتن موعظه خالصانه توسط دولت است و ارتباطی با نقد امام المسلمین ندارد، متن کامل این است: ا لبتّه حمایت بنده‌ی حقیر از دولتها به معنای این نیست که همه‌ی کارکرد آن دولتها را ما قبول داشته باشیم؛ نه، در دوره‌های مختلف، دولتهای گوناگونی بودند، از همه‌شان هم ما حمایت کردیم، به همه‌شان هم ایرادهایی داشتیم در زمینه‌های مختلف؛ اما آن ایرادها نباید موجب بشود که ما دولت را بیگانه‌ی از خودمان بدانیم و دست حمایت و کمکی که همه… بیشتر بخوانید

فعال فرهنگی
فعال فرهنگی
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۲:۱۷ بعد از ظهر

در دیدار با دانشجویان دانشگاه امیرکبیر منظور حضرت آقا از ائمه مسلمین نصیحت و موعظه به مسوولان است نه انتقاد به رهبری،آنجا که معظم له در پاسخ به سوال دانشجویی اینگونه می فرمایند:  به نظر شما با مسؤولان رده‌بالای دنیازده، چگونه باید برخورد کنیم؟  شما باید یکطور برخورد کنید، بنده هم طوری دیگر. دستگاه قضایی هم طور دیگر باید برخورد کند. به نظر من شما تا آن‌جایی که میتوانید، نصیحت کنید؛ «النّصیحة لأئمّة المسلمین». هر کسی را که احساس میکنید دنیازده است، به هر طریقی میتوانید، نصیحت کنید و بدانید که نصیحت به‌هرحال مؤثّر است. http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=7585 همانگونه که در متن… بیشتر بخوانید

سراج
سراج
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۰:۳۷ قبل از ظهر

نویسنده محترم مقاله تلاش نموده اند و اثبات کرده اند که منظور روایات از «النصیحة لأئمة المسلمین» نه نقد یا حتی وعظ است، بلکه خیرخواهی است. در اینجا چند نکته قابل تذکر است: الف) نویسنده برای اینکه سخن شان بهتر جا بیفتد، همه روایات آن را نیاوردند. احادیث دیگر آن چنین است: ۱- ثَلَاثٌ لَا یُغِلُّ عَلَیْهِنَّ قَلْبُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِخْلَاصُ الْعَمَلِ لِلَّهِ وَ النَّصِیحَةُ لِأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِینَ وَ اللُّزُومُ لِجَمَاعَتِهِمْ (کافی، ج‏۱، ص ۴۰۳؛ تحف العقول، ص ۴۳؛ فقه الرضا ع، ص ۳۶۹؛ تفسیر قمی، ج‏۱، ص ۱۷۳ و ج‏۲، ص ۴۴۷؛ أمالی صدوق، ص ۳۵۰؛ أمالی مفید، ص ۱۸۷؛ خصال،… بیشتر بخوانید

فعال فرهنگی
فعال فرهنگی
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۰:۴۴ قبل از ظهر
در پاسخ به دوست عزیز آقای سراج باید عرض نمود که مقام بحث جواز یا عدم جواز نقد امام المسلمین نبوده بلکه کل مقاله می خواهد اثبات کند که نتیجه گیری آقای روحانی از روایت مذکور صحیح نمی باشد.بررسی جواز یا عدم جواز نقد امام المسلمین و اینکه این نقد به چه شکلی باید باشد مقاله دیگری را می طلبد.آیت الله جوادی در کتاب ولایت فقیه ولایت فقاهت و عدالت به این سوال پاسخ داده اند.مقاله ای هم مجله حوزه در این باره نگاشته که در مقاله فوق آدرس آن آورده شده.
عباس
عباس
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۱:۲۲ قبل از ظهر
مگر ولی فقیه معصوم است که نقدش جائز نباشد؟ مگر نقد یکی از روشهای امر به معروف و نهی از منکر نیست؟ مگر نقد درست و بجا از مصادیق خیرخواهی نیسن؟
نظر حضرت آقا
نظر حضرت آقا
۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۱۱:۵۷ بعد از ظهر
در پاسخ به فعال فرهنگی باید گفت بحث ما هم برداشت رهبری از روایت است و نه چیز دیگر که نظر رهبری به رییس جمهور نزدیکتر است

 اما اینکه عنوان ائمة المسلمین بر چه کسی صدق می کند به نظر می رسد مصداق اتم آن رهبری است و بعد از آن سایر مسؤولین
طلبه پایه 8
طلبه پایه 8
۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۱:۵۳ بعد از ظهر
به نظر من در این مقاله سرنخ اصلی مطلب گم شده است. مگر آقای روحانی به خاطر این روایت، ترغیب به نقد همه مسئولان (و از جمله رهبری) کردند که شما همش از این روایت بحث کردید. تاکید آقای روحانی روی اصل نقد کردن و تاثیرات مثبت و سازنده آن است. شما اگر می خواهید حرف آقای روحانی رو نقد کنید باید به این موضوع بپردازید که چرا نقد کردن مقام معظم رهبری روا نیست. این مقاله شما در واقع خودش نوعی مغالطه است. 
منتقد بی شناسنامه
منتقد بی شناسنامه
۱۳۹۴-۰۹-۱۹ ۹:۱۲ بعد از ظهر
آقای فعال فرهنگی و آقای نظر حضرت آقا دقت کنید که امام المسلمین گاهی به ائمه معصومین علیهم السلام صدق می شود مثل آنچه در مقاله مجله حوزه که آدرسش در مقاله آمده گفته شده است،گاهی بر رهبری معظم مثل آنچه آقای روحانی در نمایشگاه مطبوعات گفته اند گاهی بر مسوولان کشوری مثل آنچه که رهبری(حفظه الله) در دیدار با خبرگان و دانشجویان فرموده اند.
منتقدی ازنوع زیبا
منتقدی ازنوع زیبا
۱۳۹۴-۱۰-۰۷ ۸:۵۷ بعد از ظهر
بسم الله الرحمن الرحیم
اصولابنده در اول طلبگی در کتابم خوانده ام که:
حرفی را که مغالطه هست رابیان کردن نوعی مغالطه هست.
شما با چه چیز آقای روحانی مشکل دارین؟
لطفا کل مردم را آگاه کنید.
وبدانید:این هم یک نقد بود از طرف یک طلبه
فرهاد خیامی
فرهاد خیامی
۱۳۹۴-۱۰-۱۹ ۸:۰۵ بعد از ظهر
بخش‌هایی از این نظر که با * مشخص شده، توسط مدیر سایت حذف شده است

*** **** *** *** **** ** این حرف دقیقاً عین *** است یکی نیست بهش بگه تو کی هستی که سرور ما رو نقد کنی؟

محمد
۱۳۹۴-۱۱-۰۹ ۱:۵۳ بعد از ظهر
با سلام به همه امید وارم بدون تعصب تامل کنیم که آیا حاکم حکومت مگر همان عصمتی را دارد که اهل بیت علیهم السلام داشتند که عاری از اشتباه باشد که نقد نشود ما فقط معصومین علیهم السلام را معصوم میدانیم
منتظر
منتظر
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۳:۵۷ بعد از ظهر
خدا به حضرت موسی فرمود :ای موسی تا زمانی که عیب خودت را برطرف نکردی دنبال عیب مردم نرو
مرتضی
مرتضی
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱:۴۲ بعد از ظهر
با سلام .
” النصیحه ” به معنی خیر خواهی است نه به معنی انتقاد قابل توجه رئیس جمهور
مرتضی
مرتضی
۱۳۹۴-۱۲-۲۶ ۸:۴۵ قبل از ظهر
سلام. نقد را حتی از امام المسلمین میپذیریم ولی باید تذکر داد که در قانون جمهوری اسلامی ایران این جایگاه به مجلس خبرگان واگذار شده است و آنانی که میکوشند آنرا از جایگاه خوددخارج نمایند بدنبال باز کردن دهان هتاکان و شکستن جایگاه رهبری هستند.
علی
علی
۱۳۹۵-۰۱-۰۴ ۹:۳۳ بعد از ظهر
با تشکر فراوان از نویسنده مقاله، انصافا سبک جالبی دارن
ولی یه چیزی هم واقعیته اینکه اصلا بر فرض نصیحت یعنی انتقاد یعنی هرچی این منافقا میگن
خوب که چی آخرش؟ مثلا چه غلطی می خوان بکنن؟
کسی که لیبرالسیم از سر تا پاش می باره و له له میزنه برای ارتباط با فاسق ترین و جنایتکارترین دولتها، نصیحت و نقد می فهمه یعنی چه
ولش کنید بابا
مسعود
مسعود
۱۳۹۵-۰۲-۰۲ ۳:۵۹ بعد از ظهر
سلام
علی آقا واقعا جای تاسف دارد که در شش خط مطلبی که نوشته اید شش مورد توهین و اتهام به چشم می خورد:
“این منافقا”
“چه غلطی”
“کسی که لیبرالیسم از سرتا پاش می باره”
“له له میزنه برای ارتباط با فاسق ترین و جنایتکارترین دولتها”
“نصیحت و نقد می فهمه یعنی چه”
“ولش کنید بابا”
چه کسی به شما مجوز داده که به دیگران توهین کنید؟
این طور می خواهیم از رهبر حمایت کنیم؟
خداوند همه ما را به فهم روایات معصومین علیهم السلام نائل فرماید.
پارسا
پارسا
۱۳۹۵-۰۴-۲۸ ۱۱:۳۹ قبل از ظهر

با سلام بنده قبلا توی سیستم حوزه پنج سال درس خوندم،و شش سال هم دانشجو بودم،این نوع ساختار نوشتن تو حیطه ی مدرسه و جو طلبگی خیلی باشور و با حاله و مورد تحسین واقع میشه اما بین عموم مردم خصوصا تحصیل کرده های دانشگاهی اصلا در خور توجه نیست.برای ما طلبه ها سند و دلالت روایت مهمه برای افرادی که از این گونه مطالب سر در نمی آورند تنها این مهم هست که هر کسی قابل نقده ولا غیر،و این جوی هست که در خارج از حوزه و دنیای امروز حاکمه باید یا فکری به حال این جو نمود… بیشتر بخوانید

پاسخ:
پاسخ:
۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۱۲:۵۶ بعد از ظهر
با تشکر از نظر شما دوست عزیز

اما منظور از امام المسلمین در حال حاضر به معنای حاکم و پادشاه و رئیس جمهور نیست بلکه به معنای ولایت فقیه است که به گفته همان امام خمینی رحمة الله اگر یک نگاه به نامحرم بیاندازد دیگر امام و ولی مسلمین نیست
بنابراین مقصود از امام در اینجا چنین فردی است نه یک حاکم
هوتن
هوتن
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۴۵ بعد از ظهر

کلمه امام کلمه مقدسی نیست…ما ائمه الکفر هم در قران داریم….و بنابراین مراد از امام یعنی پیشوا یا حاکم یا رئیس جمهور ….ما می توانیم بگوییم امام اوباما یا امام پوتین مصداق ائمه کفرند و رئسای جمهورهای اسلامی ائمه مسلمین هستند و ما حق داریم که ایمه مسلمین را امر به معروف کنیم….چنانکه امام خمینی هم در صحیفه نور یا صحیفه امام فرموده اند حتی اگر رهبر یا رئیس جمهور مرتکب خلاف شرع شد او را حد بزنید…یعنی حتی ممکن است امام المسلمین مرتکب دزدی یا زنا و یا غیره هم بشود….چنانکه ابوبکر که یارغار رسولخدا بود مرتکب غصب حکومت… بیشتر بخوانید

پاسخ:
پاسخ:
۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۲:۵۴ بعد از ظهر
سلام علیکم

با تشکر از نظر شما دوست عزیز
یک هم وطن مسلمان
یک هم وطن مسلمان
۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۱:۵۱ قبل از ظهر

حالا گیریم راوی ضرورت نقد امام المسلمین خود قابل نقد؛ اثبات شیء که نفی ماعدا نمی کند بهتر بود این قلم فرسائی که شما را موضع تهمت استنتاج از مقدمات مفروضی قرار می دهد که صدق آنها نیازمند اثبات است، عالمانه در مسیر مزیت اصل انتقاد قدم بر می داشتید نه اینکه مثالهائی برای رد سخنران بیاورید که دلیل اثبات حرفش است (مگر در تریبون های مورد تائید شما کم توهین و افترا زده می شود؟!) بهتر نیست تن زخم خورده و رنجور دین را از زیر لگد های چپ و راست سیاست بیرون بکشید و کاری کنید که مطهری… بیشتر بخوانید

هموطن مسلمان
هموطن مسلمان
۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۲:۲۸ بعد از ظهر
«ثُمَّ اعْلَمْ یَا مَالِکُ، أَنِّی قَدْ وَجَّهْتُکَ إِلَى بِلاَدٍ قَدْ جَرَتْ عَلَیْهَا دُوَلٌ قَبْلَکَ، مِنْ عَدْلٍ وَجَوْرٍ؛ وَ أَنَّ النَّاسَ یَنْظُرُونَ مِنْ أُمُورِکَ فِی مِثْلِ مَا کُنْتَ تَنْظُرُ فِیهِ مِنْ أُمُورِ الْوُلاَةِ قَبْلَکَ، وَ یَقُولُونَ فِیکَ مَا کُنْتَ تَقُولُ فِیهِمْ.»

پس بدان، اى مالک، که تو را به سرزمینى روانه کرده ام که در آن تحوّلات گوناگونى از عدالت و ستم رخ داده است، و مردم به کارهاى تو چنان مى‌نگرند که تو در کارهاى زمامداران پیش از خود مى‌نگریستى و درباره تو چنان سخن می‌گویند که تو درباره آنان سخن بر زبان می‌راندى.

احمد
احمد
۱۳۹۵-۰۹-۰۵ ۲:۴۵ قبل از ظهر
متشکر از بیداری شما
توضیح مطول نمیدهم …اجرکم عند الله