مجموعه پوستر درباره اهمیت فضای مجازی
امروزه اهمیت رایانه و فضای مجازی بر کسی پوشیده نیست. این فضا روز به روز سهم بیشتری از زندگی بشر را به خود اختصاص می دهد. حضرت امام خامنه ای از سالها پیش به ورود و کسب مهارت روحانیون در این فضا اشاره و عنایت داشته اند و با انواع بیان سعی فرموده اند طلاب را به ورود و مهارت یابی در این فضا بکشانند. در ادامه بخشی از بیانات این رهبر حیکم و فرزانه در قالب مجموعه پوستر طلاب و فضای مجازی تقدیم می گردد.
حضرت امام خامنه ای حفظه الله از سالها پیش طلاب را به استفاده از ابزارهای رسانه ای و رایانه ای جدید فراخوانده اند ولی متاسفانه هنوز این سخنان به گوش بسیاری از طلاب بزرگوار نرسیده است. طرح های زیر تلاشی است برای رساندن این سخنان ناب به گوش عزیزان طلبه ی انقلابی.
جز از طريق رايانه استفاده نكنند…
آنچه مهم است اين است كه انسان بايد به استفاده از علوم وتبعات آن عادت كند. … خود آقايان، حقيقتاً بايد استفاده كنيد. مثلًا فرض كنيد جناب آقاى محقّق، تصميم بگيرند جز از طريق رايانه استفاده نكنند. اصلًا كتابخانه را رايانه اى كنند. امروز اطّلاعات يك كتابخانه عظيم، در حجم بسيار كوچكى جا مى گيرد. گفته اند ابوالفرج اصفهانى، كتابهايش را چهل شتر بار مى كرد و با خودش از اينجا به آنجا مى برد. كجايى؟ از خواب بيدار شو ابوالفرج! ببين چهل هزار كتاب- بلكه بيشتر: چهارصد هزار كتاب- را مى شود روى يك صفحه، با يك دستگاه كوچك به همراه داشت و هر مطلبى را كه خواست از آن بيرون آورد!
بيانات در ديدار مسئوولين مركز تحقيقات رايانهاى علوم اسلامى حوزه علميه قم ۱۴/ ۱۰/ ۱۳۷۱
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۱
باید وارد شوند….
بعضىها از این مردمان مؤمن، جوانهاى مؤمن از معمّم و غیر معمّم، روحانى و غیر روحانى – بعضى غیر روحانیّون در این زمینه [فعالیت فرهنگی در فضای مجازی] فعّالتر هم هستند- کارهاى بسیار خوبى را انجام میدهند؛ ناگهان در سطح دنیا یک مطلبى را، یک مفهومى را، یک فکر درستى را منتشر میکنند، طرف مقابل میماند. بعضى[روحانیون] از این جهت نقص دارند که با این کار، با این فن آشنا نیستند؛ بعضى هم مشکلات نرمافزارى دارند، جواب شبهات را نمیدانند، … اینها را باید بشناسیم، اینها را باید بدانیم؛ اینها کارهاى حوزههاى علمیّه است و حوزههاى علمیّه به این کارها باید وارد بشوند. معناى این، آن نیست که ما فقاهت را کنار بگذاریم؛ نه، این عین فقه است. فقه فقط احکام عملى نیست؛ «فقه الله الاکبر» معارف اسلامى است…
بیانات در اوّلین جلسه درس خارج فقه در سال تحصیلى جدید ۱۳۹۵/۰۶/۱۶۰
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۲
بعضی اصلا آشنایی ندارند…
پایگاههاى اینترنتىِ فراوانى وجود دارد که هدفشان این است که عفّت جوان را، حیاى جوان مسلمان را -چه پسر، چه دختر- از بین ببرند؛ پردهى حیاى او را بِدرند؛ اصلاً همّتشان این است و براى این برنامهریزى میکنند. … این ابزارى مناسب با همان بلایى که در آن هست لازم دارد؛ داروى آن بیمارى همان چیزى است که در اختیار روحانیّون است، در اختیار اهل دین است، در اختیار دانایان مذهب است. ما باید خودمان را مجهّز کنیم؛ خیلى از ماها مجهّز نیستیم، خیلى از ماها نمیدانیم، نه از جنبههاى نرمافزارى، نه از جنبههاى سختافزارى. بعضىها با این روشهاى جدید اصلاً آشنایى ندارند، با رایانه و مانند آن اصلاً آشنا نیستند، معنایش را نمیدانند، اهمّیّت این کار را درک نمیکنند. مىبینیم ما ….
این یک عرصهاى است که داراى منافع بىشمار و داراى مضرّات بىشمار است؛ عرصهى فضاى مجازى اینجورى است؛ میتوان از آن حدّاکثر منافع را [کسب کرد]؛ همان کارى که آن دشمن میکند، شما [هم] میتوانید بکنید در جهت عکس؛ [یعنى] مفاهیم اسلامى و معارف اسلامى را پخش کنید بدون هیچ مانع و رادعى؛
بیانات در اوّلین جلسه درس خارج فقه در سال تحصیلى جدید ۱۳۹۵/۰۶/۱۶۰
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۳
اصلا جایز نیست….
حوزه علمیه كه امروز به يك معنا چشم اميد جهانى به اوست، بايد خودش را با شرايط و امكانات و پيشرفتهاى زمان هماهنگ كند؛ همين درس را بخواند، همين علم را بياموزد، همين سلوك اخلاقى و معنوى را داشته باشد؛ اما از ابزارهاى جهان هم استفاده كند. اين نمىشود كه در دنيا رایانه باشد؛ سرعت از ساعت و دقيقه به ثانيه رسيده باشد؛ براى ذره ذره هاى وقت و انرژى حساب باز بشود؛ دانشگاهها و مراكز پژوهشى عالم براى دانشجويان و محققان و خرده محققانِ خودشان امكانات تحقيق را فراهم كنند؛ اما ما طبق همان شيوه هاى قديمى كه يك روز بزرگان ما (قدّس الله اسرارهم الشّريفة) عمل مىكردند چون دستشان خالى بود عمل بكنيم؛ مگر چنين چيزى ممكن و رواست؟ اصلًا جايز نيست. اينها چيزهايى است كه بايد تطور پيدا كند.
سخنرانى در اجتماع طلاب و فضلاى حوزه ى علميه ى قم ۰۱/ ۱۲/ ۱۳۷۰
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۴
باز هم بعضی دل نمى كنند…
به نظر من، با اين نرم افزارهای رایانه ای، امروز بايد در حوزه هاى علميه، در يك سال به قدر صد سال گذشته پژوهش گسترش پيدا كند. واقعاً اين طور است. بنده كه نگاه مى كنم، مى بينم: يكبار ما يك روايت را خواستيم پيدا كنيم، آن قدر گشتيم. آخر هم پيدا نكرديم و از اصل كار منصرف شديم. حالا همين طور، هرچه دلتان مى خواهد، جلو شما مى آيد. مثل اينكه بگويند «فلان كس، هرچه بگويى، فوراً حاضر مى كند!». لذا، پژوهشگران واقعاً عذر ندارند. امروز جوانان اهل پژوهش، اگر پژوهش نكنند عذر ندارند… غصّه اين جاست كه امروز هم كه اين مسائل هست، باز بعضى افراد از همان روشهاى قديمى دل نمى كنند.
از بيانات در ديدار اعضاى مركز تحقيقات رايانه اى علوم اسلامى نور ۲/ ۱۰/ ۷۲
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۵
سازماندهی لازم است…
حوزه بايستى دستگاههاى پژوهش داشته باشد. اگر يك نفر بنشيند براى خودش پژوهش كند، البته چيز باارزشى است؛ اما كار اين مجموعه ى عظيم حوزه اين نيست… اگر شما علما، در قم بنشينيد و در اين مجموعه ى به اين عظمت پژوهش كنيد و تازه اين پژوهش ها، مثلًا گوشه ای از آن پژوهشهای يك نفر كه تنها نشسته و پژوهش كرده است، نشود، اين چه قيمتى دارد؟
امروز در يك مجموعه علمى، كار پژوهش، ضابطه، قانون و روشهاى پيشرفته دارد؛ رایانه هست؛ پژوهش دسته جمعى هست؛ پژوهش در مسائلِ لازم هست؛ اما در حوزه، اول اینکه در امرى كه لازم نيست، پژوهش می كنند؛ دوم اینکه دو نفر در امر واحدى پژوهش مى كنند و توليد واحدى را به وجود مى آورند! در باب پژوهش، سازماندهى و نظم لازم است؛ اين نظم در حوزه ى علميه وجود ندارد!
از بيانات امام خامنه ای در جمع فضلاى حوزه ى علميه ى قم، نیمه شعبان ۳۰/ ۱۱/ ۱۳۷۰
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۶
حوزه وارد يك مرحله جديد خواهد شد…
اگر اين نرم افزارهای علوم اسلامی در حوزه رايج شود، از لحاظ پيشرفت در كار و سرعت انتشار و فراگيرى مطالب و صرفه جويى در وقت، فضاى جديدى مى آفريند. البته بايد تلاش كنيد كه چگونگى استفاده از آن را هم رايج و آقايان را با آن مأنوس كنيد؛ زيرا اگر انسان با آن مأنوس نباشد، ترجيح مى دهد از آن استفاده نكند.
مثلًا بنده خودم، آن نرم افزار فهرستى شما را دارم. تا وقتى كه با آن مأنوس نشده بودم، هرگاه مى خواستم چيزى پيدا كنم، ترجيح مى دادم به همان فهرستهاى دستى مراجعه كنم؛ چون برايم راحت تر بود. لكن حالا كه خوشبختانه، مقدارى با آن مأنوس شده ام و برايم راحت تر شده است، به اين مراجعه مى كنم. غرض اينكه، اگر بتوانيد كيفيت ارتباط و اتّصال با رايانه را براى آقايان طلّاب و فضلا جا بيندازيد، به احتمال قريب به يقين، حوزه وارد يك مرحله جديد خواهد شد و اين، يكى از بركات بزرگ حوزه خواهد بود.
بيانات در ديدار اعضاى «مركز تحقيقات رايانه اى علوم اسلامى ۱۸/ ۷/ ۷۴
پوستر اهمیت فضای مجازی در بیان امام خامنه ای ۷
باید عادت کنند….
بايد ازدستاوردهاى جديد استفاده كرد و بهره برد. ما متأسفانه هنوز ياد نگرفته ايم؛ هنوز عادت نكرده ايم و دستمان روان نيست. بيشتر دلمان مى خواهد همين طور اين كتابها را ورق ورق بگرديم. مرحوم والد ما، آن اوايل، كتابهايى را كه چاپ حروفى داشت و كوچك بود، رغبت نمى كرد بردارد نگاه كند؛ خوشش نمى آمد. از همان كتابهاى بزرگ خط كليشه اى چاپ سنگى خوشش مى آمد. مثلًا «مكاسب» چاپ شده بود و در خانه داشتيم؛ امّا خوشش نمى آمد استفاده كند.
ايشان همان «مكاسب» قديمى چاپ سنگى را دلش مىخواست ورق بزند! ببينيد اين انس، چه چيز عجيبى است و آدم را چطور مى كشاند! ماامروز تقريباً همان حالت را داريم! ما خيلى حاضر نيستيم از اين وسايل جديد استفاده كنيم. بايد ياد بدهيد و ياد بدهيد و ياد بگيرند. بايد عادت كنند و دستشان روان شود. وقتى كه دست روان شد، آن وقت از آن وسيله، بهره هاى فراوانى گرفته خواهد شد.
بيانات در ديدار مسئوولين مركز تحقيقات رايانه اى علوم اسلامى حوزه علميه قم ۱۴/ ۱۰/ ۱۳۷۱